Uppsala reggaefestival

Uppsala reggaefestival

Uppsala reggaefestival är den absolut största reggaefestivalen i hela Skandinavien. Det är en utomhusfestival som anordnades för första gången 2001 i Uppsala. År 2012 hölls den i nöjesparken Furuvik strax utanför Gävle och då kallades den istället för Furuvik reggaefestival. Efter några års uppehåll startade festivalen igen år 2017. Idag hålls den i KAP-området i Uppsala och namnet Uppsala reggaefestival är tillbaka. Varje år kommer det besökare från hela Europa för att lyssna på ett stort utbud av artister. Artisterna spelar olika genrer inom reggae och kommer både från Sverige och andra länder.

Festivalen har vuxit mycket fort sedan starten och de första åren hade de i genomsnitt 10 000 besökare. 2007 slog festivalen rekord med hela 27 000 besökare som kom dit för att se sina favoritband. Uppsala reggaefestival är känd för sitt stora urval av artister och svenska reggaejättar som Syster Sol, General Knas, Kultiration, Governor Andy, Svenska Akademien och Kapten Röd har tidigare spelat på festivalen. Festivalbesökare och artister brukar klä sig i typiska reggaekläder och en del har till och med utklädnader som man kanske mest förknippar med halloween eller maskerader. Dreads, hampakläder, rastafari-symboler och jamaicanska flaggor brukar synas i publikhavet och på den närliggande campingen.

Festival på sommaren

Festivalen pågår i två dagar i slutet på juli. Man kan välja att köpa en biljett för en dag eller bägge dagarna. I anslutning till festivalen finns det en camping där man kan tälta. En sak som skiljer Uppsala reggaefestival åt från andra festivaler är att deras besökare är i alla åldrar och både små barn samt äldre vuxna möts på festivalen för att njuta av musik tillsammans.

Uppsala reggaefestival återuppstod 2017

Efter 2013 års festival som hölls i Furuviksparken lades festivalen ner under sex år. Det var ett beslut som togs av arrangörerna efter att de hade gjort en ganska stor ekonomisk förlust. Anledningen till att det skedde är för att de år 2013 använde sig av pappersbiljetter. Dessa biljetter var lätta att förfalska vilket ledde till att många gjorde det istället för att köpa riktiga biljetter. Förlusten var så stor att det inte kändes värt att fortsätta festivalen.

Publik som ser på musik

En annan orsak till nedläggningen var på grund av den mediala uppmärksamheten som droganvändningen på festivalen fick. Många reggaefestivaler har problem med cannabisanvändning och det gäller också för Uppsala reggaefestival. Media skrev mycket om problemet och det ledde till att många inte ville komma till festivalen och många föräldrar förbjud även sina barn att köpa biljetter.

På grund av att polisen satte in stora resurser på att få bort drogerna från festivalen upplevde många besökare att de blev trakasserade av polisen och därför slutade de helt enkelt att komma. I december 2016 kom dock det mycket efterlängtade beskedet att festivalen skulle göra comeback sommaren 2017. Nu har de kommit på ett mycket säkrare biljettsystem där alla biljetter är digitala och skannas vid ingången istället för att tryckas på papper. De verkar även ha fått ordning på droganvändandet. 2018 kan man återigen se många kända svenska artister och utländska band som spelar på Uppsala reggaefestival.

Posted on: 15 april, 2018
byblos