Reggaens historia

Reggaens historia

Reggae är en rytmisk musikstil som utvecklades under 70-talet på Jamaica. Mest känd är artisten Bob Marley som fortfarande är en symbol för reggae med sitt karismatiska utseende och stora hårsvall.

Håret är en viktig del av utseendet hos många reggaefantaster och de klassiska rastaflätorna brukar dingla långt ner på ryggen hos många av besökarna på reggaefestivalerna. För att kunna få det rätta utseendet på rastaflätorna krävs en rejäl hårman och om du hör till de tunnhårigas skara är en hårbehandling oftast den enda lösningen. Att transplantera in nytt hår eller göra en behandling som motverkar håravfall är lösningen om du besväras av ditt tunna hår. Hos Nordichair.com erbjuds både hårtransplantationer och injektioner som motverkar håravfall.

Jamaica – reggaens vagga

Reggae är en musikstil med rytmiska takter som uppstod och utvecklades på Jamaica under 1960- och 1970-talet. Tack vare sin svängiga stil och coola företrädare blev reggaen populär över hela världen och har bibehållit sin popularitet genom åren. Reggaen uppstod ur ska-musiken som är en snabb och hetsig musikstil med rötterna i rhythm- and blues.

Reggae sin klassiska form använder rastafarianska trummor och takten på trumman har en betoning på det tredje taktslaget till skillnad från betoning på det första taktslaget som är vanlig i andra musikstilar. Trummorna kombineras med rytmgitarr och elbas och bildar en musik som har en speciell, nästintill hypnotisk, rytm. Efter reggaens uppkomst har stilen förgrenats i flera olika varianter och subgenrer. I början av 1970-talet plockades mycket av rytmgitarren bort i instrumentala s.k. dub-versioner av reggaehits. I dagens mixade klubb- och dansmusik finns spår av reggae där trum- och basrytmen finns med men mixas med helt andra musikstilar.

Musikstilar med rötterna i reggae

Dancehall

Dancehall kommer också från Jamaica och har hämtat influenser från många olika stilar. Ursprungligen hämtade dancehall inspiration från reggae och rocksteady och experimenterade med instrument för att få fram den dansanta takten. Från 90-talet har dancehall hämtat nya influenser från annan karibisk musik som soca och även indisk popmusik och hip hop, rap och reggaeton. Texterna och dansen till musiken är ofta sexuellt utmanande.

Roots reggae

Roots reggae är en musikstil som uppkom för att värna den ursprungliga stilen när reggaen började utvecklas och förändras. Musiken består av den traditionella rytmen och har texter som är samhällskritiska och belyser utsatta och förtryckta människors förhållanden. Sångerna handlar om fel i nuvarande politiska och ekonomiska system och orättvisor mellan fattiga och rika.

Historiska reggaeartister

Ikonen inom reggae är Bob Marley som spelade med bandet the Waliers under 70-talet. Bob Marley fick genomslag över nästan hela världen och hans musik spelas och mixas fortfarande. Den brittiska reggaegruppen UB 40 är också ett av de allra största namnen inom reggae. Bandet bildades 1978 i Birmingham och valde namnet efter arbetsförmedlingens blankett nummer UB40. Deras musik var samhällskritisk mot till exempel massarbetslöshet och motsättningar i samhället. Huvudsångaren Ali Campbell blev känd för sin säregna röst som blev bandets kännetecken.

Oavsett vilken musiksmak du har finns det alltid någon stil inom reggaen som kommer att tilltala dig. Botanisera bland gamla klassiker eller hitta en modern danslåt som har mixade toner från reggae.

Posted on: 20 augusti, 2019Rebecka
byblos