Engelska gruppen UB40

Engelska gruppen UB40

Om man mäter framgång genom att titta på försäljning av skivor är det brittiska bandet UB40 ett av de mest framgångsrika reggaebanden genom tiderna. Faktum är de spelar i samma division som legenden Bob Marley. Detta trots att bandet saknar den självskrivna frontfiguren som brukar anses vara något av en förutsättning om man vill nå framgångar med ett band. UB40 är heller inte särskilt kritikerrosat, de sysslar med lättsmält populärmusik och är inte politiskt drivna som många andra band inom denna genre. Det som istället talat för dem är det faktum att de hållit på mycket länge, närmare 40 år, och att de förblivit aktuella genom att släppa singlar som tagit sig högt upp på listorna över hela världen.

Reggae kommer från Jamaica

UB40 har sålt omkring 70 miljoner skivor. Ungefär lika många som svenska exportsuccén ABBA. Det som är intressant när man talar om de enorma försäljningssiffrorna är att bandets medlemmar inte, på samma sätt som andra framgångsrika musiker, lyckats bli särskilt förmögna. En av anledningarna till det är att man inte skatteplanerat utan helt enkelt betalat väldiga belopp i skatt. UB40 har även varit indraget i några rättsliga processer som gällt upphovsrätt. Det har blivit dyrt för bandmedlemmarna. UB40 har alltid gjort musik som man blir glad av att lyssna på. Deras låtar brukar fungera lika bra på barnkalas som när man njuter av en öl i en plaststol på stranden. Deras kanske mest kända låt handlar dock inte om öl utan om vin. Har du inte hör “Red red wine” är det verkligen dags eftersom den räknas som en av 80-talets viktigaste låtar. Det är dock inte UB40 som skrivit den från början utan den är, precis som många andra av bandets hitlåtar, en cover. För att återknyta till barnkalas, det är inte bara musiken som räknas. Pynt i form av tårtbilder och karaoke med bra låtar är ett annat tips.

Bandets historiska rötter

UB40 har sålt miljontals skivor

Musikstilen reggae kommer från Karibien och är framförallt förknippad med önationen Jamaica. Det var på 1960- och 70-talet som reggae slog stort internationellt och det var inte minst det karismatiska låtskrivargeniet Bob Marley som spred reggaemusiken och gjorde den berömd över hela världen. Flera engelska band, som rockbandet The Clash, tog intryck av stilen men det var kanske framförallt UB40 som kom att förknippas med reggae i väst. Den svenska artisten Ken Ring skapar också reggae men det mest framgångsrika svenska bandet som arbetat med tongångar inspirerade av reggae är förmodligen Ace of Bace. UB40 har gett ut närmare 30 studioalbum till dags dato. Vi har redan nämnt att de ligger bakom en av 80-talets mest ikoniska singlar och samma sak gäller faktiskt för 90-talet. “(Cant help) Falling in love” räknas som deras allra största hit. Eller deras och deras… även detta är nämligen en cover. Ingen mindre än Elvis Presley skrev originalet. Som kuriosa förtjänar det att nämnas att det under en tid fanns två band med namnet UB40 beståendes av olika originalmedlemmar som gjorde anspråk på bandnamnet.

Posted on: 25 maj, 2018
byblos