Bli reggae-DJ

Bli reggae-DJ

En av de centrala delarna i reggaekulturen är DJ:s. Det är de som spelar på festerna, upptäcker nya artister och i många fall går vidare och blir producenter. Att bli DJ kan alltså vara vägen till en lång karriär i reggaens tjänst. Till skillnad från många andra musikstilar är inte åldern något hinder när det kommer till att försörja sig.

Skaffa utrustning

Det första du behöver göra om du vill slå dig fram som DJ är att skaffa den utrustning du behöver. Det lättaste sättet är att köpa en bra dator, där en Macbook Pro 15 är ett av de bättre valen. Apple har alltid varit en favorit bland de kreativa yrkena och det finns en anledning till det. Med en Macbook Pro 15 har du en lagom stor dator som kombinerar portabilitet med hög prestanda. Det finns dessutom väldigt mycket bra DJ-relaterad programvara till en Macbook Pro 15.

Idag sköts mycket av DJ-jobbet på en dator. Du kan mixa med den och spela mycket musik digitalt. Men det kan vara bra att också ha tillgång till dubbla skivspelare, ett mixerbord och en samling vinylskivor. Om inte annat för att få en känsla för hur musik brukade spelas förr i tiden. När du landar en spelning på Uppsala reggaefestival kommer det också se snyggare ut med riktiga spelare, även om du gömmer din Macbook Pro 15 under bordet och mest spelar från den.

Lär dig hantverket

Som de flesta andra jobb är DJ-jobbet ett hantverk där det du framförallt behöver kunna är att mixa låtar samt underhålla publiken. Det här är något du kan öva på hemma, men för att verkligen utvecklas behöver du komma ut och spela på klubbar så snabbt som möjligt. Försök hitta ställen att spela på, nöj dig med mindre uppdrag i början och jobba upp en egen stil. Sedan kommer karriären gå av sig själv. Om du vill ha hjälp på vägen och bra tips av yrkesverksamma DJ:s brukar det finnas utbildningar att gå hos de olika studieförbunden, ofta till en förhållandevis liten kostnad.

En sak som är specifik för reggae är toastingen. Det är en rapliknande sång som DJ:n själv brukar lägga på live medan han eller hon spelar. Det är kanske inte ett krav för att kunna bli reggae-DJ. Men om du lär dig toasta kommer du definitivt ha en fördel framför dina konkurrenter.

Gå med i ett soundsystem

Ett sätt att både få jobb och utvecklas som artist är att hitta ett soundsystem att gå med i. De är en viktig del av reggaens historia i och med att de fungerar som ett nav för musiker, DJ:s och publik. Ett soundsystem är en sammanslutning av artister, DJ:s och klubbarrangörer som jobbar tillsammans. Genom att ta kontakt med ett sådant soundsystem blir du helt enkelt en del av en gemenskap. Och det är alltid lättare att få gig som DJ om du själv är med och arrangerar festerna. De består dessutom nästan alltid av roliga och kreativa människor med många idéer. Det är ett sammanhang du som aspirerande artist bör sträva efter att vara med i.

Posted on: 9 mars, 2022Rebecka
byblos