Dancehall

Dancehall

När General Knas anslöt sig till gruppen Svenska Akademien bidrog han också till att gruppens musik mer och mer närmade sig genrerna reggae och dancehall. De flesta är bekanta med reggae, men inte lika många känner till dancehall och vad det innebär.

Dancehall växte fram på Jamaica i slutet av 1970-talet, och var till en början en tunnare version av reggae. I mitten av 1980-talet började man dock lägga till digitala instrument, vilket förändrade genrens sound och gjorde att rytmerna inom dancehall, eller ”ragga”, som det också kallas, blev allt snabbare. Dancehall var en av de största musikgenrerna på Jamaica under 1980-, 1990- och 2000-talen. Framåt 2010-talet började genren också påverka den västerländska musiken, då många artister hämtade inspiration från dancehall.

Även om dancehall framförallt har sitt hem i Jamaica, har flera artister inom genren således gjort internationella karriärer. Ett exempel på det är Sean Paul. För många av de dancehall-artister som slog igenom i USA och resten av världen tog dock karriärerna slut fort, på grund av kritik mot de homofobiska texter som flera av deras låtar innehöll. På Jamaica är det fortfarande ett brott att vara homosexuell, och texterna i många dancehall-låtar uppmuntrar våld mot homosexuella, ibland till och med mord. Trots musikens dansvänlighet är det med andra ord ingenting man ska spela för sina barn. Om man är osäker på vilken musik som lämpar sig för barn och inte är det bättre att hålla sig till artister som uttryckligen skapar musik för barn, på samma sätt som det är bättre att handla kläder åt barn i butiker som uttryckligen säljer just barnkläder, till exempel Kidsbrandstore.se. Då vet man att man får både musik och kläder som är passande.

Posted on: 10 april, 2017lina
byblos