Kapten Röd

Kapten Röd

Kapten Röd är nära förknippad med General Knas karriär, då Kapten Röd var med och producerade hans första och fjärde album (Äntligen har rika människor fått det bättre respektive Folkets Röst) och även medverkade som gästartist på hans andra album, Charmörerna presenterar General Knas med Vänner.

Kapten Röd heter egentligen Björn Nilson, och är född år 1983 i Göteborg. Även Kapten Röd gör musik inom reggae-genren, och räknas även som rappare. Han har under sin karriär hittills släppt två studioalbum, varav debutalbumet, Stjärnorna finns, släpptes år 2007. Uppföljaren kom först år 2011, och fick titeln Fläcken som aldrig går bort. Hans singel från det albumet, ”1.000.000 nollor”, gick in på fjärdeplats på Sverigetopplistan. Hans framgångar från det året hyllades bland annat på P3 Guldgalan, då han tilldelades priserna för Årets artist och Årets liveartist för 2011.

Redan innan dess hade dock Kapten Röd etablerat sig som artist i Sverige, bland annat genom att uppträda på ett stort antal festivaler runt om i landet. Han har bland annat setts spela live på Peace and Love, Emmaboda, Göteborgs Kulturkalas, Putte i Parken, Sundsvalls gatufest, Öland Roots, Trästocksfestivalen och Eksjö stadsfest. Samma år som han släppte sitt debutalbum åkte Kapten Röd också på turné tillsammans med sitt kompband, Majorerna, och tillsammans med General Knas band Svenska Akademien. På det sättet var de pionjärer inom reggaen i Sverige, då det var den första två-aktsturnén inom svensk reggae.

Kapten Röd är förutom soloartist också en del av ett kollektiv vid namn Kungariket, där Hofmästarn och Tommy Top utgör de andra två medlemmarna, samt kompbandet Majorerna som nämndes ovan. De är ett riddim-band som också har kompat till Tommy Tip.

Som artist är det mer eller mindre en förutsättning att man kan fakturera sina kunder, vilket oftast betyder att man måste starta ett eget företag. Om du drömmer om att sprida din musik som artist på samma sätt som Kapten Röd och General Knas, men inte vill vara tvungen att bli egenföretagare, finns det dock en lösning genom de tjänster som Frilansfinans erbjuder. Då kan du nämligen fakturera utan företag, och bara fokusera på din musik utan att tänka på företagandets all administration.

Posted on: 20 mars, 2017lina
byblos