Lee ‘Scratch’ Perry – Reggaens experimentella producent

Lee ‘Scratch’ Perry – Reggaens experimentella producent

Lee ‘Scratch’ Perry var mer än bara en musiker. Han var en ljudarkitekt, en visionär producent och en excentrisk ikon inom reggaemusiken. Hans nyskapande metoder i studion, präglade av gränslös experimentlusta, omdefinierade reggaens ljudlandskap och påverkade musikskapare över hela världen. Från de tidiga åren i Kingston till den mytomspunna Black Ark-studion – Perrys resa är en berättelse om musikalisk innovation och en ständig strävan efter det unika.

Från landsbygd till ljudpionjär

Rainford Hugh Lee Perry, född 1936 i Kendal, Jamaica, växte upp under enkla förhållanden. Hans musikaliska bana tog fart i Kingston, där han började arbeta för Clement “Coxsone” Dodd på Studio One. Här fick Perry ovärderlig erfarenhet, gick från att vara springpojke till att bli en respekterad producent.

Redan 1959 släppte han sin första skiva, vilket vittnar om hans tidiga talang och drivkraft. Mer information om hans tidiga karriär och omfattande diskografi finns på Discogs.

The Upsetter och Black Ark

Efter tiden på Studio One tog Perry steget att bli oberoende. Han antog artistnamnet “The Upsetter” och lanserade 1968 sitt skivbolag med samma namn. Hos uDiscover Music kan man läsa mer om hans skivbolag och betydelse.

Ett tidigt exempel på hans djärva, självständiga natur var singeln “People Funny Boy”, en känga riktad mot Joe Gibbs. Denna singel, och många andra, finns dokumenterade i hans diskografi på Discogs.

Men det var 1973 som en ny era inleddes, i och med byggandet av den legendariska Black Ark-studion. Denna studio, mer än bara en inspelningsplats, blev en symbol för Perrys gränslösa kreativitet och hans laboratorium för ljudexperiment.

Black Arks unika ljudvärld

Black Ark var utrustad med relativt enkel utrustning, inledningsvis endast en 4-spårsbandspelare. Men i Perrys händer blev begränsningarna tillgångar. Han gav de tre fungerande spåren namnen “Fadern, Sonen och den Helige Anden”, vilket visar på den närmast andliga dimensionen i hans skapande. uDiscover Music har också noterat detta.

Genom att använda ljudpålägg, en teknik där nya ljud läggs till befintliga inspelningar, byggde Perry upp komplexa, drömlika ljudlandskap. Tekniken med ljudpålägg beskrivs mer i detalj på Wikipedia. Han var en mästare på att använda eko, reverb och andra effekter, och han behandlade mixerbordet som ett instrument i sig.

Perrys okonventionella metoder

Perrys metoder var ofta okonventionella. Han kunde blåsa marijuanarök på banden eller begrava dem i trädgården, allt för att uppnå det perfekta soundet. Just detta, att begrava banden, gjorde han för att ge dem ett mer “jordnära” och organiskt ljud, en process som reflekterar hans djupa koppling till naturen och det spirituella.

Dubmusikens födelse

Det var i Black Ark som Lee ‘Scratch’ Perry, tillsammans med King Tubby, skapade grunden för dubmusiken. Dub, som utvecklades ur reggaens instrumentala versioner, handlade om att skala av musiken till dess kärna och sedan bygga upp den igen med hjälp av ljudeffekter, eko och reverb. The Guardian beskriver detta i sin artikel om Perry.

Perry utvecklade “versions”-konceptet, där han lade till egna rytmer och “riddims”. Riddims är de instrumentala grundspåren i reggae och dancehall, som ofta återanvänds och varieras, och utgör stommen i många låtar.

Rolling Stone beskriver hur detta “versions”-koncept lade grunden för sampling inom andra musikgenrer.

Exempel på klassiska dubalbum

Album som “Blackboard Jungle Dub” (1973) och “Super Ape” (1976) är klassiska exempel på Perrys dub-produktioner. “Super Ape”, med sin jordnära, mystiska och psykedeliska ljudbild, visar Perrys förmåga att skapa en fängslande lyssningsupplevelse, även med det som kan uppfattas som tekniska “brister”. Tape Op Magazine belyser detta i en intervju med Perry.

Marley, The Clash och andra samarbeten

Perrys inflytande på Bob Marley and the Wailers är väldokumenterat. Perry bidrog till att förstärka Marleys redan begynnande spirituella inriktning, vilket resulterade i en djupare och mer mångfacetterad musik, vilket också SWI swissinfo.ch påpekar.

Han påverkade också Marleys sound genom att introducera ett tyngre basljud och inspirera till nya vokala fraseringar. Många av deras gemensamma låtar blev grunden för Marleys internationella genombrott. Detta framhålls också av uDiscover Music.

Men Perry arbetade också med en lång rad andra artister, både inom och utanför reggaen. The Congos, Max Romeo, Junior Murvin, The Heptones, The Clash, Beastie Boys och Paul McCartney är bara några exempel.

En gränsöverskridande visionär

Lee ‘Scratch’ Perry var en personlighet utöver det vanliga. Han kallade sig själv för The Upsetter, Super-Ape och Inspector Gadget, och uppträdde ofta i spektakulära kläder. The New York Times beskriver detta som en del av hans “galna vetenskapsman”-image.

Han såg studion som en levande organism och mixningen som en form av performancekonst. Perry förenade det spirituella med det udda, och hans kompromisslösa sökande efter unika ljudvärldar resulterade i musik som berörde människor över hela världen. Pitchfork beskriver detta på ett träffande sätt.

Hans shamanistiska metoder, som att mikrofonera ett palmträd eller bespruta banden med whiskey, blod och urin, är legendariska och visar på hans gränslösa kreativitet. Även detta diskuteras av Pitchfork.

Arvet efter Black Ark och framåt

I slutet av 1970-talet brann Black Ark ner, en händelse som Perry själv beskrev som en nödvändig rening. BBC News har rapporterat om detta.

Han flyttade senare till Schweiz, men fortsatte att vara en aktiv och nyskapande musiker. Även om hans studio i Schweiz senare också drabbades av en brand, vilket BBC News rapporterade om, fortsatte Perry att turnera och skapa musik fram till sin död 2021.

Perrys bestående inflytande

Lee ‘Scratch’ Perrys inflytande sträcker sig långt bortom reggaens gränser. Hans nyskapande produktionstekniker har inspirerat musiker inom hiphop, elektronisk musik och inte minst dubstep. NPR utforskar detta inflytande. Han var en sann pionjär, en musikens alkemist, vars arv lever vidare i varje experimentellt ljudlandskap och i den ständiga utvecklingen av musiken. Hans musik fortsätter att fascinera, utmana och inspirera lyssnare världen över, och hans unika bidrag till musikhistorien är odiskutabelt.

Posted on: 14 mars, 2025Rebecka
byblos