Nor Ivan Olausson-Klatil

Nor Ivan Olausson-Klatil

 

Nor Ivan Olausson-Klatil blev känd som medlem i reggaekollektivet Svenska Akademien och har idag en karriär både med bandet och som soloartist, den senare karriären går under namnet General Knas. År 2014 släppte General Knas albumet “Folkets Röst” vilket hyllades stort och senare också prisades som “Årets Reggae/Dancehall” på 2015 års Kingsizegala, läs hela vinnarlistan på . “Folkets Röst” skall verka som en motkraft “mot rådande paradigm: alltså kapitalism, ökad främlingsfientlighet och social utslagning.”.

Idolen är Bob Marley, en artist som inspirerat med sitt frihets- och rättviseideal, sin rebelliskhet och sin musik och sin kärlek till Skaparen, bland annat. Med EPn “Dancehall” lanserade General Knas låten “Som Bob Marley” vilken är en hyllning till sångaren.1200px-Svenska_akademien

I mer än 15 år har Nor Ivan, både som medlem i Svenska Akademien och som soloartist General Knas, lockat åhörare. Utan att ha gjort reklam för sina låtar har han närmare 40 miljoner lyssningar på Spotify och hans singlar säljer guld trots att media inte vill spela dem. Dessutom är han en mycket populär artist vid diverse festivaler.

Nor Ivan växte upp i de jämtländska skogarna där Peps Persson och Bob Marley spelade stor roll, liksom föräldrarna. Det politiska intresset kommer från artistens mor som uppmärksammade både jämställdhet och andra politiska frågor. Politik, religion och filosofi diskuterades ofta under tonåren. Medan modern var lite av en hippietyp var fadern en konstnär från Tjeckien. Vissa skulle kalla den uppfostran de gav sin son som alternativ då det kunde serveras russin som lördagsgodis, då sonen inte fick leka med krigsleksaker och inte heller se på TV förrän han var sju år. Första gången han var med i tidningen hade det ingenting med musiken eller artisteriet att göra utan rubriken sa “Secondhandvågen har kommit! – Ivan får bara nya kläder på julafton!”.

Nor Ivan framstår ofta som en lugn och djup naturmänniska men han luftar än idag gärna sina politiska åsikter, både i låttexter och i intervjuer. Han vill dock inte beblanda sig med dagens politik utan skulle gärna se ett systemskifte och ett samhälle där människor står närmare varandra. Att bo så tätt men avskärma sig som människor gör idag tror han inte på.

Från Jämtland gick flytten till Köpenhamn där artisten rotat sig, gift sig och fått barn. I Danmark, där han bland annat dragit igång “Scandinavian Reggae Festival” har han länge varit en känd figur medan det i Sverige inte rått samma hype. I födelselandet blev han först känd för sin roll som frontfigur i det framgångsrika Landskronabandet Svenska Akademien, en roll han delade med Carl-Martin Sture Vikingsson.

Ivan Olausson-Klatil kallar gärna sig själv Nor Ivan, det är inte ett namn han döpts till, och tillägget kom efter att han inköpt hus i just Nor.

Posted on: 28 september, 2015Rebecka
byblos