Reggaens budskap

Reggaens budskap

Reggae har funnit sin plats i Sverige och idag är det många runt hela landet som lyssnar på musikstilen. De allra mest inbitna säger dock att reggae inte bara är en musikstil utan även faktiskt en hel livsåskådning, en livsstil och en slags andlig inriktning. Det finns många olika inriktningar inom musikstilen och man kan till exempel lyssna på ska, dubstep, roots eller reggaeton. Den mest kända inriktningen är roots reggae, vilket är den stilen som Bob Marley spelade. Denna typ av reggae har ofta ett mycket starkt religiöst och socialt budskap, precis som den har haft ända sedan ursprunget på Jamaica.

Kärlek, respekt och naturen

Vad är det då egentligen för budskap som reggae-anhängarna i Sverige försöker att sprida? Enligt en av de största reggaestjärnorna vi har i Sverige, General Knas, är det så att reggae bygger på en movement. Både hans egna texter samt de texter som de sjöng i hans tidigare band Svenska Akademien handlar ofta om solidaritet, kärlek, respekt och positivitet. Många texter är väldigt samhällskritiska och kan till exempel handla om bankernas inflytande på människor, miljöförstöring, rasism, krig, homofobi, droger och andra samhällsproblem. Tanken är att detta “movement” till slut ska bygga ett nytt samhälle där det finns mer kärlek och förståelse mellan människor. Budskapet grundar sig även i att människor ska ta hand om naturen och leva så enkelt, naturligt och kärleksfullt som möjligt. Många som lyssnar på reggae tar sig an livsstilen I-tal. Det innebär att man bara äter vegetariskt och försöker leva utan några gifter.

Ett starkt budskap om gemenskap

När man läser om vilket budskap det är som reggaen försöker att sprida verkar det inte så konstigt att denna livsstil har vuxit så pass mycket i Sverige. Att människor söker gemenskap är naturligt och är det något som reggae verkligen erbjuder så är det just en stark gruppsamhörighet. I fören för denna rörelse står det många starka personligheter som sprider budskapet, vilket gör att allt fler får upp ögonen för reggae. Denna typ av spridning kan främst jämföras med Influencer Marketing, där det är en stark karaktär i förgrunden som influerar andra. Syster Sol, General Knas och Governor Andy är några av ledarna på den svenska reggaescenen. I en värld som verkar vara fylld med hårda värden är det kanske inte så konstigt att människor längtar efter en mer meningsfull, kärleksfull, ansvarsfull och andlig samvaro. Reggae fyller det behovet och är en universell rörelse. Man kan kanske säga att reggae faktiskt representerar det mänskliga hjärtats strävan.

Posted on: 12 maj, 2017Rebecka
byblos