Svenska Akademien

Svenska Akademien

 

Svenska Akademin startade i Landskrona i slutet av 1990-talet och blev snabbt populärt och känt för sin musik som blandade traditionell reggeae med modern hip hop. Bandet kan sägas ha utvecklat sin stil från digital dancehall, via reggae, ragga, hiphop-hopkok till en kombination av dessa med inslag av både mer fart och lägre tempo.

Nor Ivan var inte medlem i Svenska Akademien vid bildandet men tillkom snart. Ursprungsmedlemmar var Carl-Martin Vikingsson (artistnamn Sture Allén dy), Kristoffer Hellman (artistnamn Risto), Simon Vikokel (artistnamn Don Cho).

Svenska Akademien har uppträtt med flertalet andra artister, bland andra Leia Gärtner som för många är känd audience-1853662_1920som Titti Sång. Hon bjöd in bandet att gästspela på en karneval utanför Stockholm år 2001 och samarbetet fortsatte då Svenska Akademien bjöd in henne och hennes beatmaker Patrik Nord till en turné. Leia Gärtner kom att bli sångerska i Svenska Akademien men valde i oktober 2006 att hoppa av bland annat för att hon fick barn. Samarbetet fortsatte dock och hon dök upp på en spelning i Malmö år 2008. Andra artister som spelat med bandet är Promoe och Storsien.

År 2002 vann Svenska Akademien pris för bästa mp3-släpp vid Swedish Hip Hop Awards. Låten Evig envig, vilken senare kom att kallas Den elfte, vann priset åt bandet. Samma år valde Kristoffer Hellman att lämna bandet vilket ledde till att bandet turnerade i olika kombinationer av medlemmar under turnén sommaren 2003.

År 2009 meddelades det att Bandet skulle upplösas. Tio år tillsammans fick räcka och bandmedlemmarna skulle prova sina färdigheter och möjligheter i andra projekt. Bara fyra år senare nåddes dock en glad publik av nyheten att nytt material skulle lanseras och att nya spelningar skulle genomföras. Bandmedlemmarna hade, trots fina solokarriärer, konstaterat att något fattades, att de saknade varandra. Man saknade känslan av att åtta personer kan verka tillsammans. Resultatet av den fyra år långa brytningen blev en mer personlig ton textmässigt och en musik som tar lyssnaren tillbaka till bandets första skivor.

Svenska Akademien har inte någon politisk agenda och följer inte någon politisk linje utan är ett kollektiv, men samtidigt också ett politiskt band. Ett radikalt band som vill förändra samhället.

Svenska Akademiens album:

  • Snapphaneklanen (EP), utgiven 2001
  • Med anledning av, utgiven 2002
  • Tändstickor för mörkrädda, utgiven 2004
  • Resa sig opp, utgiven 2005
  • Upphovsmännen till den skånska raggan (samling), utgiven 2005
  • Gör det ändå!, utgiven 2007

Posted on: 10 november, 2015Rebecka
byblos